DLA PRASY: SEE Electrical w energetyce wiatrowej

SEE Electrical firmy IGE+XAO jest wykorzystywane we wdrożeniu polityki zrównoważonego rozwoju prowadzonej w Chinach

Tuluza, 24 czerwiec 2009 – Vestas jest liderem w dostawach wyposażenia dla energetyki wiatrowej i posiada 23% rynku globalnego. Każda turbina Vestas V90-3.0MW może zmniejszyć emisję CO2 o 5000 ton rocznie. Taka moc odpowiada energii uzyskiwanej z 13000 baryłek ropy naftowej. Turbiny wiatrowe Vestas generują więcej niż 50 millionów MWh każdego roku, co przykładowo zabezpiecza potrzeby energetyczne wszystkich domów w kraju takim jak Hiszpania.

Aby zaoferować produkt wysokiej jakości, Vestas mocno inwestuje w optymalizację projektowania turbin wiatrowych. Priorytetem jest zwiększenie efektywności. Vestas uważa, że etap projektowania jest równoważny, a nawet ważniejszy niż etap wykonania turbiny. Wybór programu SEE Electrical jest kluczowym rozwiązaniem dla Vestas China. Korporacja poszukiwała programu umożliwiającego zarówno projektowanie schematów elektrycznych, zarządzanie kablami jak i automatyczne generowanie wszystkich typów zestawień (produkty, kable, listwy montażowe itd.).

Pierwszym projektem wykonanym z użyciem SEE Electrical był projekt turbiny V60-850KW. Po zakończeniu projektu inżynierowie stwierdzili, że czas poświęcony na projektowanie został znacząco skrócony, wydajność silnie wzrosła, a prawdopodobieństwo wystąpienia pomyłek zostało radykalnie zmniejszone. Wygląd schematów ujednolicono, a wymagana praca jest łatwiejsza. Dodatkowo, importowanie danych poprzez Excel, pozwala na precyzyjne dopasowanie schematów okablowania do realnego produktu. Wiele prac projektowych, które wymagały w przeszłości ogromnych nakładów pracy, powinny być także wdrożone po pełnej implementacji SEE Electrical.

“Jesteśmy bardzo zadowoleni z SEE Electrical ” deklaruje Mr. Zhang Yanmin, Szef Departamentu Projektowego w Vestas China. “To naprawdę warto docenić, że SEE Electrical jest bardzo intuicyjne i łatwe do nauki. Wierzymy, że SEE Electrical znacząco przyczyni się do sukcesu naszych projektów”.